Metode optime de debitare a placilor din otel ~ Vloguleţ - Verde-n Faţă!

luni, iulie 23



Metode optime de debitare a placilor din otel
Placile realizate din otel moale au mai multe metode de debitare si unele din ele sunt chiar recomandate doar pentru masini automate de debitare tabla  in timp ce altele sunt destinate altor aparate. Sunt si metode care se pot aplica foarte bine placilor subtiri, dar exista si metode special dedicate placilor de o grosime mai mare. Scopul acestui articol este acela de a va prezenta mai multe moduri prin care puteti realiza debitarea otelului folosite in special de masini CNC, impreuna cu avantajele si dezavantajele lor. Procesul de debitare otel este mult mai complex decat ceea ce intelegem la modul general prin debitare table CNC.
Debitare laser
Acest proces este perfect pentru otel moale. Daca otelul are grosimea mai mare de 1 tol, se vor asigura conditiile optime pentru ca debitarea sa fie fiabila, alegandu-se corect materialul, verificand starea duzelor, puritatea gazului dar si calitatea razei de taiere.
Atunci cand vorbim despre debitare laser ne referim la procese de debitare rapide, iar pentur otel moale este practicat de fapt un proces care implica arderea prin utilizarea caldurii emise de fasciculele masinii laser care sunt concentreaza intr-un singur punct formand flacara. In cazul debitarii laser, viteza este de obicei limitata tinand cont de reactiile chimice care se produc la nivelul materialelor.
Un avantaj foarte important al debitarii laser este precizia cu care se realizeaza taierea si modul in care arata tabla debitata la final.
Cu ajutorul acestei metode sunt realizate cele mai precise contururi si margini bine finisate. De obicei muchiile rezultate sunt de calitate, avand zimti mici, linii fine si muchii drepte. In proiectele care implica o forma cat mai exacta a produsului rezultat, debitarea laser este o solutie opitma.
Din punct de vedere al fiabilitatii, trebuie sa mentionam ca durata de viata a consumabilelor este mare si masinile automate de taiere cu laser sunt de buna calitate, deci merita investitia intr-un astfel de sistem de taiere atunci cand stiti ca urmeaza sa aveti cantitati mari de tabla care trebuie taiata.
Debitare cu plasma
Este un proces recomandat in cazul tablelor moi si se realizeaza rapid, mult mai simplu si mai usor decat in cazul metodei cu oxigaz. Din nefericire insa aceasta metoda nu duce la realizarea unor muchii de calitate. In cazul debitarii cu plasma muchiile reprezinta cea mai mare problema, si de aceea aceasta metoda este de foarte multe ori evitata.
Debotarea cu oxigaz
Aceasta metoda utilizeaza de fapt un arzator si se numara printre cele mai vechi procese pentru taiere care pot fi utilizate in cazul otelului moale. In general oamenii considera ca procesul acesta este simplu deoarece echipamentele au un pret mic si la fel se intampla si in cazul materialelor consumabile. Arzatoarele pot taia si placile groase si totul depinde in acest sens de calitatea masei de oxigen furnizate.
In momentul in care arzatorul este setat corect suprafata de taiere este neteda si perpendiculara. Pe jos exista destul de putina zgura si muchiile superioare se vor rotunji foarte usor cu ajutorul flacarilor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu