Care este diferenta intre CNC si prelucrarea clasica? ~ Vloguleţ - Verde-n Faţă!

vineri, septembrie 21


Care este diferenta intre CNC si prelucrarea clasica?
Indiferent ca este vorba despre debitare CNC sau stantare CNC amandoua sunt tehnici importante care au si un omolog alternativ. Cele doua proceduri sunt foarte importante pentru domeniul confectii metalice de orice tip. Atunci cand sunteti interesati de cele mai bune servicii din acest domeniu nu ezitati sa contactati compania Analko unde o echipa de profesionisti este tot timpul gata sa va ajute. Ceea ce diferentiaza aceasta companie de altele similare este orientarea spre inovatie si spre perfectionare continua, dar si colaborarea cu mediul academic pentru oferirea celor mai bune solutii.
Din punct de vedere cinematic si constructiv cele doua maini, masinile cu comanda numerica si cele conventionale sunt de fapt identice. Pentru a intelege mai bine la ce ne referim vom explica maxina de frezat.
In general masinile de frezat sunt compuse dintr-o masa de lucru care poate sa realizeze deplasari pe plan orizontal, respectiv din arborele care realizeaza deplasarea pe verticala. Cele trei deplasari corespund axelor x, y si z ale masinii cu comanda numerica. Combinand aceste miscari cu cea de rotatie pe care o are arborele principal, se va face prelucrarea semifabricatului.
La masinile conventionale, miscarea de avans facuta de masina poate sa fie doar una din cele trei directii si va restrange astfel gama de posibilitati de prelucrare in traiectorii lineare parelele cu cele care au trei axe.


Cum erau prelucrate in trecut suprafetele complexe?
Suprafetele complexe apareau in general in confectii metalice industriale si in cazul in care se dorea prelucrarea pe o directie inclinata sau curbilinie, variantele pentru a obtine acest lucru erau efectuarea a minim o deplasare manala sau folosirea unui sablon si a mecanismelor de copiere.
 Masinie unelte specializate permit o traiectorie complexa insa se bazeaza pe sisteme de came complicate, came care ar trebui inlocuite in momentul in care se schimba profilul suprafetei prelucrate. Pe langa neajunsul acesta masinile unelte conventionale au transmisii care ofera un interval destul de restrans de valori pentru miscarile de avans sau pentru turatii fortand de foarte multe ori operatorii sa modifice valorile regimului de achiere optim ales la unul care ar putea sa fie selectat de masinile unealta. Acest impediment se reflecta si in productivitate si in calitatea suprafetei prelucrate.
Depozitarea pentru sculele aschietoare reprezinta de asemenea un mare neajuns a masinilor unelte conventionale pentru ca scula montata pe masina este doar cea folosita in cadrul prelucrarii. In momentul schimbarii fazelor tehnologice date de nevoia de a schimba scula aschietoare operatorii vor trebui sa demonteze scula cuenta si sa o monteze pe urmatoare de unde rezulta si o duata de prelucrare a piesei mai mare. Sut si masini conventionale care au o magazine de scule si la care schimbarea se face mai repede, dar acestea sunt mai scumpe.
In cazul masinilor pentru debitare CNC numite si masini care au comanda numerica aproape toate neajunsurile sunt inlaturate. Deplasarea sculelor se poate face pe toate directiile simultan pentru ca doar asa pot fi obtinute suprafete complexe. In plus, pentru masinile de frezat cu 4-5 si 6 ace pe langa deplasarea liniara masina poate face si deplasari care implica rotirea sculei in jurul axei de translatie si se obtine fie traiectoria complexa fie o prelucrare pentru mai multe fatete din aceeasi orientare.
Tinand cont de faptul ca masinile unelte care au comanda numerica sunt echipate cu motoare si transmisii de generatie noua, ele nu permit realizarea de miscari care au viteza de avans si toate valorile intregi cuprinse in intervalul minim maxim implementate pe o masina.

Un comentariu: